4

I'd like to set a preferred domain for my website but saving changes is taking too long than the usual. Is there something wrong?

When I reloaded the page, it went back to the default setting. I really want to set the domain for canonicalization purposes.

Please see attached image:

Site Settings > Preferred Domain

  • it might some technical glitch. If you setup proper 301 redirection then you don't need to setup preferred domain in search console. I am not seeing what the URL is but hope it is same domain name (subdomain is fine) not a different domain name. – Goyllo Nov 15 '16 at 7:03
  • Was this a google domain? – Menasheh Nov 22 '16 at 23:28
2

Thanks for all the inputs. I've recently found out how to resolve the issue.

I added another variation of my website to Google Search Console before going to the settings and selecting the preferred domain. It seems like Google chooses either your www.mywebsite.com or http://mywebsite.com.

In my experience, I only added as property the www.mywebsite.com. When I went to settings to change the preferred domain, the problem occurred.

Then recently, I added the http://mywebsite.com version and checked to see if I can already set the preferred domain.

And, it worked.

| improve this answer | |
1

I can confirm that the functionality is broken for one of my domains as well. I see the same behavior that you do. When I click on "Display URLs as example.com", a save button appears. When I click "Save" I see the "Saving changes" message that never actually resolves. If I click the "Dismiss" button or refresh the page the setting was not applied.

enter image description here This is clearly a bug in Google Search Console and Google needs to be involved to fix it. The official way to report a bug in Search Console to Google is to post about it in their webmaster help forums: https://productforums.google.com/forum/#!forum/webmasters Their community leaders can escalate issues to Google staff to be fixed. I did a quick search and couldn't find that anybody had reported the issue yet. I took the liberty of reporting it there: https://productforums.google.com/forum/#!topic/webmasters/_USyOGeq3_E Hopefully Google will fix the issue soon.

| improve this answer | |
  • Was this a google domain? – Menasheh Nov 22 '16 at 23:28

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.